På kun et år: gået fra 7 til 20 medarbejdere

Nordic Oily Waste er på et væksteventyr i branchen for spildevandsbehandling. I anledning af årsdagen for overtagelsen af Fortum Waste Solutions OW får du et lille indblik i udviklingen i det forgangne år.

3. maj 2022 markerede årsdagen for Nordic Oily Wastes overtagelse af Fortum Waste Solutions OW, og det er dermed et år siden, at drift, medarbejdere og de to faciliteter i Aarhus og Esbjerg kom på nye hænder. 

Det forgangne år har budt på både succeser og udfordringer for organisationen. I artiklen her deler Administrerende Direktør og ejer Theis Rinaldo Andersen og Head of Development and Sales Rasmus Ricks Sandberg lidt om udviklingen i Nordic Oily Waste det seneste år.

Kompleks værdikæde har krævet store forandringer

Før overtagelsen var der blot 7 medarbejdere i virksomheden, mens medarbejderstaben i skrivende stund runder lige knap 20 ansatte fordelt på tre forskellige lokationer i Danmark. Der er sket en kæmpe udvikling af virksomheden, og Theis peger da også på netop antallet af ansatte som en af de største forandringer i det forgangne år: 

“For mig har den største forandring klart været udviklingen i medarbejderstaben og den øgede kompleksitet i vores arbejde og processer.”

Theis Rinaldo Andersen

CEO and Owner

Med opkøbet favner virksomheden nu en langt større del af værdikæden i forhold til at servicere industrikunderne i håndteringen af deres spildevand.  

“At gå fra at være mægler af spildevand fra skibe og industrien til at være en virksomhed med egne produktionsfaciliteter, har betydet et stort skifte i vores mindset. Vi kan ikke længere nøjes med at lave en hurtig handel. Vi skal også tage højde for, om produktionen kan følge med, om vi har personale nok til at dække weekenderne, om der er plads i lagertankene osv.” fortæller Theis. 

smoke from an industrial chimney

I overtagelsen har det været afgørende at opnå succes med at yde en endnu bedre service for kunderne. Det har dog været en enormt krævende proces ifølge Rasmus: 

“Der er langt mere micromanagement og langt flere ting, vi skal fokusere på for at levere den bedste service til kunderne. Og her har medarbejderne og virksomhedskulturen været vores største aktiv.”

Løber en risiko

At drive en start-up virksomhed kræver en vis risikovillighed, og man påtager sig selvfølgelig risiko for store nedbrud i produktionen og udsving i økonomi og kundekreds. Her har Theis og Rasmus imidlertid ikke de store bekymringer.

“Da vi købte Fortum Waste Solutions OW, lavede vi en masse meget grundige beregninger på, om vi kunne gøre virksomheden til en succes eller ej. Vi havde en idé og en plan for, hvad der skulle gøres, og den har vi eksekveret rigtig godt.” forklarer Rasmus. 

Derudover er en af de største sårbarheder for Nordic Oily Waste de personalemæssige forhold. Rasmus uddyber: 

“Som en start-up virksomhed er der altid stor risiko forbundet med ændringer i personalestaben. Fordi vi stadigt er en relativt lille virksomhed, er alles roller lige vigtige inden for hver deres felt. Hvis en medarbejder vælger at opsige deres job hos os, efterlader de et stort tomrum videns- og erfaringsmæssigt. Selvom vi prøver at minimere denne risiko med konstant vidensdeling og en sund virksomhedskultur, er vi meget afhængige af vores medarbejdere, og vi kan ikke tage det gode samarbejde for givet.” 

Medarbejderne er nøglen til succes

Derfor ser Theis og Rasmus også netop organisationskulturen og udviklingen i medarbejderstaben som den største succes i det forgangne år:

“For mig har årets største succes klart været julefrokosten, hvor vi havde 100% tilmelding!” lyder det prompte fra Theis, da snakken falder på årets største opture. 

“At alle medarbejderne havde lyst til at rejse på tværs af landet for at deltage i festlighederne, er i min optik en kæmpe succes. Det viser mig, at vi i løbet af det første år har formået at udvikle et rigtig godt forhold kollegaerne imellem.” 

I en lille organisation, hvor medarbejderstaben både udgør virksomhedens største sårbarhed og styrke, er organisationskulturen afgørende. Rasmus om den udfordrende disciplin at sammensmelte to virksomheder:

“Jeg ser klart vores gode virksomhedskultur som den største bedrift i det forgangne år. Når virksomhedskulturen er god, afspejles det positivt i alle andre aspekter af virksomhedens drift.” 

I det første år siden overtagelsen er der brugt mange ressourcer på at skabe en fælles kultur og skabe nye arbejdsgange på tværs af København, Aarhus og Esbjerg. 

Rasmus Ricks Sandberg (head of sales and development)

Rasmus Ricks Sandberg

Head of Development and Sales

“Der har været en rigtig god integration mellem hovedkontoret i København og behandlingsanlæggene i Aarhus og Esbjerg. Alle er på samme side – og det skete faktisk ret hurtigt. Som regel er det en meget lang proces, hvor folk er uenige om tingene, fordi alle har deres rutiner og måder at arbejde på. Her har jeg oplevet det som om, at der ikke har været de store diskussioner, og alle har meget hurtigt været med på den fælles retning. Jeg er meget imponeret over alle medarbejdernes evne til så hurtigt at omstille sig og tilpasse deres mindset – særligt set i lyset af, at vi overtog en organisation med +50 år på bagen.” fortæller Rasmus.

Foruden den medarbejderstab, som Nordic Oily Waste overtog i forbindelse med opkøbet, er der også kommet en hel del nye ansigter til i både Aarhus, Esbjerg og København. Rekruttering og oplæring kræver meget af organisationen, og det har været en af de største bekymringer for Theis: 

“Jeg må bare sige, at de nye folk vi har fået ind, har gjort det langt bedre end forventet, og de har været meget lettere at integrere i gruppen end frygtet. Fra mit synspunkt har det også været en af de helt store succeser! Selvom alting udvikler sig i en rasende fart, og vi har mange nye ansigter, føles det som om, at alle har kendt hinanden i 100 år.”

Theis Rinaldo Andersen and Rasmus Ricks Sandberg
Til venstre: Rasmus Ricks Sandberg, Head of Development and Sales. Til højre: Theis Rinaldo Andersen, Administrerende direktør og ejer.
4 millioner investeret i udvikling

Den hastige udvikling er ikke kun sket i medarbejderstaben. I en artikel i Børsen meldte Nordic Oily Waste tydeligt ud: ”Vi vil fordoble omsætningen”. Her et år senere, giver Theis en status:

“Vi har haft et ekstremt positivt første år. Omsætningen er ikke fordoblet endnu, men vi er meget tæt på. Resultaterne er overordnet meget positive, og vi har et rigtigt stærkt udgangspunkt for det kommende år.” 

Da Nordic Oily Waste sidste år overtog virksomheden var planerne og målene for den videre drift meget ambitiøse. Allerede i løbet af det første år er der blevet investeret 4 millioner i opgraderinger af de to anlæg i Aarhus og Esbjerg. 

“Vi har købt en hel del nyt udstyr til anlæggene, som skal tage dem til næste level, fx en ny Tricanter og Split’O’Mat. Derudover har vi investeret i alt fra bedre udnyttelse af varme til forskellige pumper og rør.” forklarer Theis.

Det seneste år har ledelsen fokuseret på at køre produktionen i stilling til at håndtere endnu større mængder. 

“Opgradering og renovering er gået godt, og vi arbejder fortsat på at færdiggøre mange af projekterne, da det tager tid at køre det hele i stilling til max kapacitet. Vi har dog allerede øget den gennemsnitlige mængde af behandlet vand fra 40 til 80 kubikmeter pr. dag i gennemsnit.” lyder det fra Rasmus.

Det kommende år står på konsolidering

“Vi har rigtigt gode udsigter for de næste 12 måneder.” røber Rasmus, som ser frem til at høste frugterne af det første års arbejde. 

Efter et år i udviklingens tegn bliver der sat ind på et andet område i det kommende år, forklarer Theis:

“Det kommende år kommer til at handle om at konsolidere og sikre os, at alle dele af virksomheden kører effektivt og profitabelt. Derfra kan vi så kigge frem mod de næste store milepæle.” 

Hvad de næste store milepæle indebærer, vil Theis og Rasmus ikke røbe meget om, men de afslører, at fokus kommer til at være på det Nordiske marked. 

Facebook
LinkedIn

Læs flere nyheder