Fokus: Hvordan beskytter vi vores havmiljø og drikkevand?

Vores havmiljø og drikkevand er i den grad på den politiske dagsorden og forureningsproblematikkerne er mere aktuelle end nogensinde i samfundsdebatten.

Og med rette. 

Den øgede forurening af vores vandmiljø har konsekvenser – særligt i et lille land som Danmark, der er omgivet af vand. 

I kølvandet på en række større sager om miljøforurening, er der heldigvis kommet mere kritiske øjne på lovgivning, tilladelser og kontrol inden for affaldsbranchen. 

Mens disse vigtige diskussioner om havets sundhed og stadigt mere forurenet grundvand finder sted, gør vi vores del hos Nordic Oily Waste, og det er opmuntrende at se, at der sættes fokus på de problemer, vi dagligt tackler. 

Som en af Danmarks førende behandlere af farligt flydende affald, arbejder vi professionelt og seriøst med at håndtere og behandle rigtigt mange forskellige affaldsfraktioner. Vores processer og teknologier er designet til at beskytte vores havmiljø og tilbyder praktiske løsninger på de specifikke udfordringer ved forurenende stoffer i vores spildevand. 

Vi deler meget gerne ud af vores viden til både kunder, netværk og interesserede politikere samt myndigheder. Det er naturligt for os som virksomhed at arbejde med stor gennemsigtighed i vores håndtering, behandling og udledning af affald, så vores kunder og forretningsforbindelser kan være trygge i deres samarbejde med os. 

Herunder deler vi et lille indblik i de processer og arbejdsgange, som er grundlæggende for os i forhold til at rense spildevandet bedst muligt før udledning:

Affaldets sammensætning og krydsforurening

Alt flydende affald har forskellig sammensætning, og vi oplever ofte, at en levering skal renses for mere end én farlig affaldsfraktion.

Derfor har vi en bred vifte af behandlingsmetoder fordelt mellem vores behandlingsanlæg. Ved hjælp af analyser og kontrol tager vi stilling til, hvordan hver enkelt leverance behandles bedst muligt. Der laves kontrol på spildevandet før levering, ved modtagelse og undervejs i behandlingsprocessen for at sikre den mest effektive og korrekte behandling. Målet er altid at rense vandet så godt som muligt, men samtidigt sikre, at det ikke overbehandles, da det vil betyde overforbrug af ressourcer i processen.

Før udledningen er vandet renset til et niveau, hvor det overholder vores stramme udslipstilladelser og lovkrav.

Moderne anlæg med BAT teknologi

Alle vores anlæg er moderne og benytter BAT (Best Available Technology). Det vil sige, at vi ikke bruger forældede metoder og udstyr. Derimod laver vi løbende modernisering og opgraderinger på alle vores anlæg for at forbedre behandlingen samt vores energi- og ressourceforbrug.

Udledning til kommunale rensningsanlæg

Alle vores anlæg udleder til kommunale rensningsanlæg, og vi har dermed ingen direkte udledning til hav eller å. Vi har derfor heller ingen blandingszoner på vores anlæg.

At udlede til kommunale rensningsanlæg betyder øget kontrol og løbende dialog med myndighederne, så vi sikrer, at vi overholder vores tilladelser og gældende lovkrav.

Vi har både intern kontrol før udledning samt ekstern kontrol af vores udledning til de kommunale rensningsanlæg foretaget af uvildig tredjepart. Derudover foretager myndighederne kontrol af vores dokumentation, analyser, rapportering m.m. blandt andet i forbindelse med løbende tilsyn. På den måde har vi konstant kontrol over, at vores processer kører, som de skal.

Upcycling af olieholdigt spildevand

På flere af vores danske anlæg har vi licens til at oparbejde olieholdigt affald til produkt. Et upcyclet produkt, som vi både bruger i vores egen produktion, men som også bruges i den danske industri til fx asfaltværker eller til produktion af kattegrus. I vores egen produktion bruges genbrugsolien til opvarmningsprocesser, og overskudsvarmen herfra videresender vi fra vores anlæg som CO2 neutral fjernvarme til lokalområdet samt overskudsvarme til naboernes produktion.

Sikkerhedsprocedurer og opfølgning

Vi er ISO-certificeret i Kvalitetsledelse (ISO 9001), Miljøledelse (ISO 14001) og Arbejdsmiljø (ISO 45001). Det betyder, at vi har klare processer og procedurer for vores medarbejdere, driften på anlæggene og vores processer. Det giver vores eksterne partnere en garanti for, at vi gør vores ting ordentligt og efterlever høje internationale standarder.

Det betyder også, at vi altid har grundig analyse, dokumentation og fejlretning ved eventuelle uheld eller afvigelser i vores drift. Vores certificeringer gennemgår både intern og ekstern audit hvert år for at sikre, at vores processer altid er optimeret.

I konstant udvikling

I kølvandet på de seneste offentlige diskussioner, føler vi os hos Nordic Oily Waste mere inspirerede end nogensinde før. Vores engagement i at forhindre havforurening afspejler de bekymringer og mål, der løbende bliver fremhævet, og vi fortsætter med at udvikle løsninger, der kan rense vandet for stadigt flere forurenende stoffer.

Vi er stolte over at levere den efterspurgte teknologi og arbejder utrætteligt på at forbedre vores effektivitet. Vi byder den øgede opmærksomhed velkommen og er klar til at modtage vand, som andre ikke kan behandle i henhold til gældende og fremtidige reguleringer.

Facebook
LinkedIn

Læs flere nyheder

2024 hos Nordic Oily Waste

2024: Et år med forandringer og fremdrift for Nordic Oily Waste

Som vi indleder 2025, ser vi tilbage på 2024 som et år fyldt med store forandringer og vigtige milepæle for Nordic Oily Waste. Det har været et år med både udfordringer og succeser, som har styrket vores position og givet os et solidt fundament for fremtidig vækst.

Nordic Oily Waste leverer igen i år positivt regnskab

på trods af udfordringer grundet ændrede lovgivningsmæssige forhold.

Regnskabsåret 23/24, som netop er afsluttet i Nordic Oily Waste gruppen, viser, at vi i år har øget driftsindtjeningen, men ændrede lovgivningsmæssige forhold koster på bundlinjen.